Του κόσμου τα περίεργα

Blue Monday: Γιατί η σημερινή ημέρα είναι η πιο καταθλιπτική του έτους

Σύμφωνα λοιπόν με την θεωρία επιστημόνων από τη Βρετανία, η Blue Monday, είναι η τρίτη Δευτέρα κάθε έτους.


Είναι η μέρα κατά την οποία οι άνθρωποι αποκτούν τα περισσότερα μελαγχολικά συναισθήματα από οποιαδήποτε άλλη, μέσα στον χρόνο και αυτό προκύπτει από:
τον μελαγχολικό καιρό
τα Χριστούγεννα που πέρασαν
και τα λιγότερα χρήματα στο πορτοφόλι μας
Πώς ξεκίνησε η Blue Monday
Όλα ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία έψαχνε το σενάριο για την καμπάνια του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Η ιδέα ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».
O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).
Πώς θα αντιμετωπίσετε τα καταθλιπτικά συναισθήματα 
Η αντιμετώπιση της Blue Monday και η διαχείριση των συναισθημάτων λύπης ή κατάθλιψης απαιτεί αυτοφροντίδα και υποστήριξη. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν:
Επικοινωνήστε
Ασχοληθείτε με τη φροντίδα του εαυτού σας
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Αναγνωρίστε τα συναισθήματα
Περιορίστε τους στρεσογόνους παράγοντες

Σχετικά Άρθρα

Κι όμως… μια 14χρονη ψάρεψε σπάνιο μπλε αστακό! (φωτό & βίντεο)

Evripos 90FM

Δασκάλες παίζουν με δονητή μπροστά σε παιδιά!

Evripos 90FM

Το “Game of Thrones” γίνεται όπερα.

Evripos 90FM