Ειδήσεις

Βαλαβάνη: Ποια κίνητρα δίνονται για τις ρυθμίσεις παλαιών χρεών – Τι αλλάζει στις 100 δόσεις – Τι θα γίνει με ΦΠΑ και αφορολόγητο

Έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων των πολιτών προς το Δημόσιο, με καταβολή εφάπαξ του ποσού μέχρι τέλος Μαρτίου χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, προανήγγειλε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Μιλώντας στο Mega η κα Βαλαβάνη εξέφρασε την πρόθεσή της να φέρει το νομοσχέδιο με την ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, διαβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου, με την κα Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι την ρύθμιση των 100 δόσεων είχε φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω της έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο την είχε φέρει όπως είπε με έναν τρόπο “κλειδωμένο”.

Επανάλαβε ότι στη ρύθμιση μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 1/1/2015, όσοι έχουν καταφύγει στα δικαστήρια και θέλουν να παραιτηθούν από ένδικα μέσα και άνθρωποι που αργεί η εφορία λόγω ελλειπούς προσωπικού να εκκαθαρίσει το χρέος τους. Η κα Βαλαβάνη σημείωσε επίσης ότι πρέπει να απελευθερωθεί το όριο του 1 εκατ. ευρώ και ότι ο μόνος αποκλεισμός για ένταξη να είναι εάν κάποιος έχει καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.

Σύμφωνα με την κα Βαλαβάνη η ρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις. “Στην πρώτη θέλουμε να ενταχθούν εκατομμύρια οφειλέτες”.

Σε δεύτερη φάση, όπως εξήγησε, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δώσουν ούτε τα 20 ευρώ της ελάχιστης δόσης για χρέη προς το Δημόσιο ούτε τα 50 ευρώ της ελάχιστης δόσης για χρέη προς ασφαλιστικά Ταμεία και επίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους στις τράπεζες θα μπορούν να απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές που θα δημιουργηθούν για εξωδικαστικό συμβιβασμό για να λάβουν ειδική ρύθμιση, προανήγγειλε η κα Βαλαβάνη.

Μερική εφάπαξ εξόφληση

Η κα Βαλαβάνη υπογράμμισε επίσης ότι στη ρύθμιση θα προβλέπεται και η μερική εξόφληση του χρέους εφάπαξ με το υπόλοιπο μέρος να εντάσσεται στις 100 δόσεις. Μάλιστα σημείωσε πως αυτομάτως θα διαγράφονται προσαυξήσεις ίσες με το ποσό που πληρώθηκε εφάπαξ.

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει χρέη 3.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 είναι κεφάλαιο και οι 2.000 προσαυξήσεις τότε καταβάλλοντας εφάπαξ 1.000 ευρώ θα διαγραφούν 1.000 ευρώ απ’ τις προσαυξήσεις. Επομένως τα 1.000 ευρώ που απομένουν θα ενταχθούν στις 100 δόσεις με τις ανάλογες εκπτώσεις που θα ισχύσουν ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Η κα Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι όσοι κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση του εναπομείναντος ποσού καθώς θα εξακολουθήσουν να απειλούνται με μέτρα εις βάρος τους.

Η αναπλ. Υπ. Οικονομικών τόνισε ότι ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις.

Αντικειμενικές & ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τη κα Βαλαβάνη μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες, θα έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα έχει αντικατασταθεί από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές.

Όπως είπε “ο ΕΝΦΙΑ ήταν καταστροφικός τσάκισε την αγορά και την οικονομία, το όριο για το νέο φόρο θα είναι αλλαγμένο, λογικό. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν θα πληρώνει τίποτε, ενώ τώρα πληρώνουν όλοι ακόμα και για ένα χωραφάκι”.

Αφορολόγητο

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ η κα Βαλαβάνη τόνισε πως θα εφαρμοστεί. “Θα έρθει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Δεν έχουμε αρχίσει ακόμα τη δουλειά. Στόχος να ισχύσει από το 2015”.

Η αναπλ. Υπ. Οικονομικών τόνισε πως θα υπάρχει ένα σοβαρό αφορολόγητο με σοβαρές, κανονικές αξίες. Για παράδειγμα δεν πρέπει να φορολογούνται τα χωράφια γιατί είναι παραγωγικά εργαλεία.

ΦΠΑ

Η κα Βαλαβάνη υπογράμμισε πως, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει αρχίσει να επεξεργάζεται νομοσχέδιο για αναπροσαρμογή ΦΠΑ. “Ο υπ. Οικονομικών έχει πλήρεις αρμοδιότητες να χειριστεί τις υποθέσεις στο πλαίσιο του Eurogroup, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει θέμα ΦΠΑ στις προτάσεις – μεταρρυθμίσεις που έχουμε καταθέσει στο Eurogroup”, δήλωσε η κα Βαλαβάνη. Σχολιάζοντας μάλιστα πληροφορίες και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης των φόρων σε τσιγάρα και ποτά τόνισε πως “κατά την προσωπική μου άποψη δεν γίνεται να υπάρξει νέα φορολόγηση στα τσιγάρα που σήμερα έχουν φόρους 89% της τιμής τους. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά”.

Φοροδιαφυγή

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού συντονισμένου και επιχειρησιακά εποπτευόμενου εκτιμώντας όμως ότι οι δανειστές της χώρας πρέπει να της δώσουν χρόνο ώστε να παραχθούν αποτελέσματα. Επίσης είπε πως “είναι αστείο να μας πιέζουν από το εξωτερικό να συλλάβουμε τη μεγάλη φοροδιαφυγή μέσα σε δύο μήνες”.

Μπλοκάκια

Για την εισφορά αλληλεγγύης σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει κάτι, αναφέροντας ότι θα γίνει διόρθωση ώστε να θεωρούνται μισθωτοί “τα παιδιά με τα μπλοκάκια”.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος: Υπάρχουν χρήματα για 15 ημέρες ακόμα λέει η Γενική Λογίστρια

Evripos 90FM

Λευκή Νύχτα στο Αλιβέρι το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου

Evripos 90FM

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η ρακέτα του Τσιτσιπά και οι φανέλες Μπουρούση-Παππά σε δημοπρασία για τα χειρουργεία της

Evripos 90FM