Κοινωνία

5 σημαντικά διατροφικά λάθη που θα πρέπει να αποφύγετε

Το να ακολουθήσετε μια fitness διατροφή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ότι και αν σας έχουν πει. Θέλει χρόνο, υπομονή, αφοσίωση και πολύ προσοχή μην πέσετε σε παγίδες και διατροφικά λάθη λόγω υπερβολικού ζήλου ή παραπληροφόρησης.

 

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, δεν θα σας πούμε τι να κάνετε για να μετατρέψετε τη διατροφή σας σε έναν ενεργειακό δυναμίτη για το σώμα σας. Εδώ θα τονίσουμε τα 5 πιο κοινά και σημαντικά λάθη που μπορείτε να συναντήσετε στο δρόμο, προσπαθώντας να επιτύχετε μια σωστή και μελετημένη διατροφή που θα σας δώσει τα αποτελέσματα που θέλετε. Προσέξτε λοιπόν…

Λάθος 1 – Προσπαθείτε να αλλάξετε πολλά και σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα
Κανένας δεν έχει υπομονή. Όλοι βιαζόμαστε να δούμε αποτελέσματα. Και αυτό οδηγεί σε μια ολόκληρη σειρά από διατροφικά λάθη. Όταν όμως γίνονται σπασμωδικές κινήσεις -και ιδιαίτερα όσον αφορά τη διατροφή- αυτές δεν οδηγούν σε τίποτα καλό. Τις περισσότερες φορές, αν προσπαθήσετε να πάτε κατευθείαν από 2-3 γεύματα που έχετε συνηθίσει, σε 6-7 γεύματα την ημέρα, μπορεί όχι να μην δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε, άλλα όταν δεν τρώτε, πιθανώς να δαπανήσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στην τουαλέτα (συγνώμη, αλλά είναι αλήθεια!).

Κάντε μικρά βήματα όσον αφορά τις διατροφικές σας αλλαγές. Η μικρή πρόοδος που θα κάνετε, θα είναι πολύ ευκολότερη στο στομάχι σας, στις ορμόνες σας και στο πεπτικό σας σύστημα, καθώς θα τους δώστε χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και μη ξεχνάτε και τον ψυχολογικό παράγοντα. Αλλάζοντας όχι μόνο πόσο τρώτε, πότε τρώτε αλλά και τι τρώτε, πολύ απότομα και με μεγάλη φόρα, μπορεί να σας κάνει γρήγορα να αισθανθείτε “μπουχτισμένοι”, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο να τα παρατήσετε πιο εύκολα.

Λάθος 2 – Σπαταλάτε πολύ χρόνο στην κουζίνα
Για να μη γίνει παρεξήγηση, η κουζίνα σίγουρα είναι ένα μέρος που θα πρέπει να δώσετε μεγάλη έμφαση. Όντως. Αυτό όμως που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λάθος είναι να ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού.

Πρέπει να μάθετε πώς να μεγιστοποιήσετε τις προσπάθειές σας στην κουζίνα, ώστε να μην ξοδεύετε πολύ χρόνο μαγειρεύοντας, πιο συχνά περισσότερο από ό,τι χρειάζεστε. Οργανώστε το χρόνο σας ώστε να μη ξεπερνά περισσότερο από 1 ώρα για προετοιμασία και 2 ώρες για μαγείρεμα, ώστε να έχετε ό,τι χρειάζεστε έτοιμο για όλη την εβδομάδα. Οργανώστε τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ το Σάββατο. Φτιάξτε μια λίστα και αγοράστε ακριβώς αυτά που θέλετε και αφιερώστε λίγο από το απόγευμα της Κυριακής για να ετοιμάσετε τα βασικότερα. Τα τάπερ πρέπει να γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι!

Λάθος 3 – Η εξάρτηση από τα συμπληρώματα
Η εξάρτηση από τα συμπληρώματα είναι ένα από τα χειρότερα διατροφικά λάθη που μπορείτε να κάνετε όταν ξεκινάτε το γυμναστήριο ή όταν αποφασίζετε να κάνετε δίαιτα/διατροφή. Ο λόγος είναι απλός: Το σώμα σας απλά δεν τα χρειάζεται ακόμα. Υπάρχουν, φυσικά, ορισμένα βασικά συμπληρώματα (όπως μια καλή πολυβιταμίνη), αλλά για την πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν αξίζει τον κόπο σε αυτό το στάδιο. Το σώμα σας ήδη πρόκειται να ανταποκριθεί πολύ καλά με μια απλή αλλαγή διατροφικών συνηθειών όταν ξεκινήσετε να τρώτε περισσότερες τροφές ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες. Επωφεληθείτε αυτό το στάδιο και κρατήστε τα λεφτά σας για σωστά και ποιοτικά τρόφιμα που χρειάζεται το σώμα σας.

Λάθος 4 – Δεν είστε πλήρως αφοσιωμένοι
Δυστυχώς, θα έρθετε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε παλιές συνήθειες και νέες συνήθειες. Αν ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά και αποφασίσετε ότι θα ακολουθήσετε μια bodybuilding διατροφή, αλλά εξακολουθείτε να καταναλώνετε junk food, μπισκότα, πατατάκια και αναψυκτικά, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ακυρώσετε όλες σας τις προσπάθειες. Δεν μπορείτε να έχετε και τα δυο “καλά” και από τους δυο κόσμους.

Λάθος 5 – Πού είναι η ποικιλία;
Ένας παράγοντας που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν τη λεγόμενη bodybuilding διατροφή είναι το γεγονός ότι κάθε γεύμα φαίνεται να είναι κοτόπουλο – ρύζι – λαχανικά… πατάτα – κοτόπουλο – λαχανικά – κοτόπουλο… και… πήρατε την ιδέα. Το μυστικό για να “κολλήσετε” σε ένα πρότυπο διατροφής είναι να αποφύγετε την πλήξη και τα άγευστα γεύματα.

Σίγουρα, στην αρχή ίσως είναι δύσκολο να σκεφτείτε νέους τρόπους για να προετοιμάσετε τα γεύματά σας, αλλά αν κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση στο internet θα βρείτε χιλιάδες υγιεινές συνταγές και γευστικές παραλλαγές των γευμάτων που ήδη κάνετε. Η ποικιλία είναι το κλειδί μιας επιτυχημένης διατροφής!

ensomati.gr

Σχετικά Άρθρα

Σε χαντάκι φορτηγό στα φανάρια της Καστέλλας!

Evripos 90FM

Πακέτο πέντε μέτρων για τη στήριξη των πολιτών ανακοίνωσε ο Οικονόμου

Evripos 90FM

Ολοήμερη περιοδεία του Φάνη Σπανού στον Δήμο Αγράφων

Evripos 90FM