Ειδήσεις

Ποια Ψάρια Είναι τα Πιο Μολυσμένα; Αποκαλύψεις από το RASFF

Τα ψάρια και τα προϊόντα ψαριών αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πλούσια σε πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμα για την υγεία, τα ψάρια προσφέρουν μια σειρά από οφέλη.

Δυστυχώς, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους, καθώς πολλά είδη μολύνονται από διάφορες ουσίες. Η μόλυνση των ψαριών μπορεί να συμβεί σε διάφορα στάδια, από την παραγωγή και την εκτροφή έως τη διανομή και την κατανάλωση.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου η Ελλάδα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα, RASFF για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων και συγκεκριμένα υδραργύρου, σε εισαγόμενο φαγκρί. Ο εντοπισμός υδραργύρου έγινε από την Αρχές κατά τη διάρκεια ελέγχων στα σύνορα και το φαγκρί δεν πρόλαβε να διατεθεί στους Έλληνες καταναλωτές. Δεν είναι η πρώτη φορά που το RASFF δημοσιεύει ειδοποίηση για επικίνδυνα ψάρια. Τα ψάρια και τα προϊόντα ψαριών (FFP) αποτελούν ζωτικό συστατικό της δίαιτας πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, παρέχοντας σημαντική πηγή πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών καθώς και συμβάλλοντας σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο πολλά προϊόντα μολύνονται με και από διάφορες ουσίες, ένα πρόβλημα που εάν εντοπιστεί οδηγεί σε ανάκληση του προϊόντος ή στην χειρότερη περίπτωση σε τροφικές δηλητηριάσεις και ασθένειες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Control, διερεύνησε μέσω στοιχείων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Επικίνδυνα Τρόφιμα (RASFF) τις ειδοποιήσεις για μολυσμένα ψάρια τα τελευταία 23 χρόνια. Η βάση δεδομένων RASFF είναι μια κρίσιμη πηγή για την παρακολούθηση της ασφάλειας των προϊόντων τροφίμων και ζωοτροφών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιτρέπει στα μέλη της να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με ανησυχίες για τη δημόσια υγεία στην τροφική αλυσίδα και για προβλήματα ασφάλειας των τροφίμων.

Στόχος είναι να παρουσιάσουμε τα πιο μολυσμένα ψάρια, τις χώρες προέλευσης και τους συνηθέστερους κινδύνους, θέτοντας στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφαλή κατανάλωση ψαριών.

Κατά τη διάρκεια αυτή της χρονικής περιόδου έγιναν 6808 κοινοποιήσεις για ψάρια και προϊόντα ψαριών

Σύμφωνα με στοιχεία του RASFF τα τελευταία 23 χρόνια, τα πιο μολυσμένα ψάρια είναι:

Τόνος: Το πιο συχνά αναφερόμενο ψάρι στις ειδοποιήσεις του RASFF (16,66%), με κύριους κινδύνους την ισταμίνη και τον υδράργυρο.
Ξιφίας: Ακολουθεί τον τόνο με 15,98% των ειδοποιήσεων, και κύριο κίνδυνο τον υδράργυρο.
Σολομός: Στις 8,23% των ειδοποιήσεων, με κύριο κίνδυνο την Listeria monocytogenes.
Σκουμπρί: 4,48% των ειδοποιήσεων, με κύριο κίνδυνο τον Anisakis.
Καρχαρίες: 3,77% των ειδοποιήσεων, με κύριο κίνδυνο τον υδράργυρο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συχνότητα των αναφορών στις ειδοποιήσεις RASFF δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τα επίπεδα μόλυνσης σε όλα τα ψάρια αυτών των ειδών.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Χώρα προέλευσης: Η Ισπανία ήταν η χώρα προέλευσης που αναφέρθηκε πιο συχνά στις ειδοποιήσεις RASFF, ακολουθούμενη από το Βιετνάμ, το Μαρόκο, την Κίνα και την Ινδονησία.
Κατηγορίες κινδύνου: Εκτός από τα βαρέα μέταλλα και τους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι ειδοποιήσεις RASFF αφορούσαν επίσης ανεπαρκείς ελέγχους, παρασιτική προσβολή, βιολογικούς ρύπους και υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων.
Ενέργειες: Σχεδόν το 28% των ειδοποιήσεων για ψάρια ταξινομήθηκαν ως σοβαρές, με αποτέλεσμα αποσύρσεις ή απορρίψεις στα σύνορα.

Συνολικά, η μελέτη του RASFF υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρούς ελέγχους και ιχνηλασιμότητα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ψαριών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των καταναλωτών.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο κατανάλωσης μολυσμένων ψαριών, οι καταναλωτές μπορούν:

Να αγοράζουν ψάρια από αξιόπιστες πηγές.
Να μαγειρεύουν καλά τα ψάρια πριν τα καταναλώσουν.
Να αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών ή καπνιστών ψαριών εάν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών υγειονομικών αρχών για την ασφαλή κατανάλωση ψαριών.

Σχετικά Άρθρα

Προσλήψεις εκτάκτως αναπληρωτών για κάλυψη αναγκών στα σχολεία λόγω κορονοϊού!

Evripos 90FM

Μετά τη συμφωνία Αθήνας – Τιράνων: Ξεκίνησε η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων του ’40 στο μέτωπο της Αλβανίας

Evripos 90FM

Φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα μπουν στην Ευρώπη από τη Λαμπεντούζα

Evripos 90FM